disclaimer !

textele de pe acest blog au caracter satiric(sau cel putin asa se vrea). orice asemanare cu persoaneje din viata reala este pura coincidenta.(sau nu). nu critic, doar prezint parerea personala privind multiplele aspecte ale vietzii.
daca nu ai simtitzul umorului, opreste-te cu cititul aici!
poate contine urme de slang pornografic si alte porcozitatzi catalogate drept continut explicit!
a se citi numai cu acordul constiintei!
(if any)

luni, 10 august 2009

a bug's life


pe de o parte, acarienii reprezintă un ordin de artropode din clasa arahnidelor. Sunt organisme mici, uneori microscopice, cu capul, toracele şi abdomenul în general nediferenţiate, cu aparatul bucal (o trompă alungită) adaptat pentru ros, înţepat sau supt. Trăiesc pe plante, în sol, în apă, pe animale moarte sau vii. Un număr mare de specii sunt dăunătoare agriculturii, altele sunt paraziţi ai omului şi ai animalelor (de exemplu, Sarcoptes scabiei, Sarcoptes equi). Numeroşi acarieni, precum căpuşele, sunt transmiţători ai unor maladii grave, ca febra recurentă, encefalita la om, piroplasmozele la animale etc. Acest articol conţine text din Dicţionarul Enciclopedic Român 1962, aflat acum în domeniul public.(wikipedia)

pe de alta parte: Mucegaiurile sunt ciuperci microscopice saprofite sau parazite, sub formă de filamente (Fungi) care fac parte din grupa mare Ascomycota care se înmulţesc prin spori. Exemple de ciuperci microscopice sunt drojdia de bere, mucegaiurile ca Aspergillus fumigatus, care produce intoxicaţii alimentare prin aflatoxine, sau altele care sunt surse de obţinere a unor antibiotice ca penicilina.(wikipedia)

intr-o alata ordine de idei: Purice este numele comun pentru oricare dintre insectele mici, fără aripi, din ordinul Siphonaptera (unele autorităţi folosesc numele Aphaniptera pentru că este mai vechi). Puricii sunt paraziţi externi, care trăiesc prin hematofagia sângelui mamiferelor şi păsărilor. Dovezi genetice şi morfologice arată că puricii sunt descendenţi ai familiei Boreidae, ai cărei reprezentanţi sunt de asemenea nezburători; în consecinţă, este posibil ca ei să fie reclasificaţi ca subordin în Mecoptera. În trecut, se presupunea că puricii au evoluat din Diptera, această ipoteză fiind bazată pe similaritatea larvelor.(wikipedia)

altfel spus Nesuferiţii gândaci de bucătărie, socotiţi de mulţi cercetători a fi singurii supravieţuitori ai unui război nuclear planetar, pot trăi şi dacă li se taie capul. Descoperirea îi aparţine unui profesor de la Universitatea Amherst din Massachusetts (UAM).
El a secţionat capetele unor gândaci, iar ei au trăit bine-mersi mai multe săptămâni, fiind „vii” după majoritatea criteriilor ştiinţifice ce definesc viaţa, chiar dacă activităţile pe care le puteau desfăşura şi-au pierdut din complexitate. Potrivit profesorului Jopseph Kunkel de la UAM, supravieţuirea gândacilor se datorează în primul rând sistemului lor circulator. Dacă trupul unui om decapitat nu ar putea supravieţui (creierul murind în câteva minute odată ce a fost privat de oxigen), gândacii nu cunosc moartea prin sângerare. În caz că pierd o parte a corpului, inclusiv capul, gândacii îşi sigilează rana prin închegarea sângelui într-un ritm mult mai rapid decât se încheagă cel uman.
Trupul rămas poate efectua activităţi simple, cum ar fi statul pe toate picioarele, scurte deplasări ori răspunderea la diferiţi stimuli. Culmea, cercetătorii de la UAM dau asigurări că până şi capul tăiat trăieşte detaşat de corp câteva zile, dacă i se oferă hrană. Alimentele erau îngurgitate, deşi capul gândacilor nu mai avea legătură cu sistemul digestiv care să le proceseze! Păstraţi la temperaturi joase, „bucăţile” de gândac de bucătărie pot să mai trăiască cel puţin două săptămâni.
Neajunsurile acestei perioade de „viaţă” sunt acelea că procesele de creştere sunt oprite (hormonii de creştere din creier nu mai ajung în organism), iar cercetătorii nu au mai reuşit să dreseze nici capul, nici corpul gândacului. În cazul gândacilor de bucătărie întregi, cercetătorii afirmă că aceste insecte sunt foarte inteligente şi pot oricând să fie învăţate „trucuri” simple, mai ales referitoare la găsirea surselor de hrană.(gandul...http://www.gandul.info/stiinta/gandacii-bucatarie-pot-trai-cap.html?4588;903343)

deci : Tantarii sunt o specie de insecte adaptata la mediul urban. La unele specii la femela nu se produce maturizarea oualor fara consumarerea sangelui de mamifere. Se pot împerechea si în spatii restranse, în care traiesc si în timpul iernii fara sa intre în diapauza. Adultul tantar depune ouale si iarna cand temperatura apei depaseste 10ºC (între sfarsitul lui aprilie si mai); generatiie din primavara si vara se succed la fiecare 15-20 zile, în functie de temperatura apei. Dezvoltarea larvelor se realizeaza în ape statatoare.
Tantarii sunt de doua ori mai atrasi de culoarea albastra decat de orice alta culoare.
Cercetarile indica faptul ca tantarii sunt mai mult atrasi de persoanele care tocmai au mancat banane.
Doar femelele tantar inteapa, pentru ca sangele oamenilor este un izvor de proteine, iar cu acesta ele isi pot creste puii. Masculii se multumesc cu nectarul din plante si alte substante zaharoase.(http://www.animalpedia.ro/curiozitati-despre-tantari/)


acestea sunt cateva exemple din fauna prezenta in caminele noastre. pentru mai multe detalii urmariti un documentar de pe Discovery privind toti prietenii nostri aerobi sau anaerobi. Odihna placuta!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu